Aanwezigheid

Door Sandra Rodenburg.Sandra Rodenburg

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat wij onze zoon Bas op een zonovergoten dag in augustus, naar zijn laatste aardse rustplaats brachten.
De dag van Bas zijn begrafenis herinner ik me als onpeilbaar verdrietig maar ook ook de liefde, puurheid, schoonheid en het overweldigende aantal mensen wat afscheid van hem kwam nemen, zijn me bij gebleven.

De dag van zijn begrafenis en de dagen ervoor heb ik met een enorme intensiteit beleefd en ik denk dat anderen zich daarin misschien zullen herkennen. Een staat van zijn, intense aanwezigheid, helder, glashelder. Alles wat ik beleefde staat op mijn netvlies gegrift. Is in mijn wezen gekerfd.

Ik kan nu vijf jaar later nog exact terughalen hoe ik deze uren, dagen beleefd heb. Hoe ik me voelde wat ik dacht, de warmte van het nazomerweer, de kleuren.
Nooit leefde ik zo intens als in die dagen.
Wat me ook is bijgebleven is de enorme kracht en inspiratie die ik voelde om van deze dag een heel speciale te maken. Geheel in de geest van Bas. Muziek was belangrijk in het leven van Bas en ik wist meteen dat zijn muziek een leidraad zou worden tijdens de afscheiddienst.

Het nummer van Pink Foyd: Shine On You Crazy Diamond, is bijna 25 minuten lang en begint met het geluid van de wind. De groep heeft het gemaakt voor bandlid Syd Barrett die aan Schizofrenie leed. Het heeft als openingsnummer gefungeerd waarop zes vrienden van Bas de kist vanuit de binnentuin naar de aula brachten. Ondanks dat het een zomerse dag was, stond er behoorlijk wat wind.

“Episch” zou Bas gezegd hebben…

Op het moment dat Bas en zijn vrienden de aula binnen gingen cirkelde er hoog in de blauwe lucht een buizerd boven hen. En even later kwam er via de open tuindeur een vlinder naar binnen die bij de bloemen en de kist rondfladderde en daarna langs de aanwezige gasten vloog. Gebeurtenissen die bijdroegen aan de magie van deze speciale dag.

De aanwezigheid van Bas was voor mij onmiskenbaar tijdens de uitvaart en in de dagen in aanloop daarvan. Het voelt voor mij dat hij in de Spirit aanwijzingen en inspiratie gaf in de voorbereiding. Ik kan het verstandelijk niet verklaren maar heb zijn leiding daar werkelijk in ervaren.

Achteraf gezien had ik het hele scenario zelf nooit kunnen bedenken. Het is bijna organisch ontstaan. In mijn beleving was Bas aanwezig tijdens zijn uitvaart, had hij de regie in handen. Het heeft mijn vermoeden bevestigd dat er veel meer is tussen hemel en aarde dan wij ons voor kunnen stellen.