Blog

Wat betekent leven na zelfdoding voor jou?

Hoe pakken wij de draad van ons leven weer op met alle ups en downs, maar toch in een voorzichtig stijgende lijn?

Graag delen we onze ervaringen als nabestaanden van zelfdoding op regelmatige basis. Hiervoor nodigen we een steeds wisselende gastblogger uit. Wil je jouw ervaring ook met ons delen? De blog is minimaal een A4 qua lengte. Voor plaatsing ontvangen we graag een bijpassende foto van jezelf en van het onderwerp. Voel je vrij deze uitnodiging op te pakken als je daar behoefte toe voelt. Je kunt hiervoor contact opnemen met mail@levennazelfdoding.nl


Mijn Grote Broer

Twee terugblikken

Door Marian van Vliet. Op zaterdag 19 november 2022 vond de internationale Dag voor de Nabestaanden plaats. Jaarlijks wordt er in de maand November wereldwijd stilgestaan bij nabestaanden die iemand door zelfdoding hebben verloren. En op vrijdag 9 december organiseerde De Stichting Zorg en Zelfdoding haar jaarlijkse themabijeenkomst in Filmhuis De Fabriek te Zaandam. Beide bijeenkomsten werden zeer gewaardeerd door de aanwezigen.

"Voor onze kinderen die niet verder konden" - Olieverf op doek, 60x80cm, 2022

Kunstproject in memoriam

Mijn naam is Inke Brugman, 52 jaar en kunstenaar. In februari van dit jaar kreeg ik een vreselijk telefoontje van de schoonbroer van mijn beste vriendin Hester. Of ik even wilde gaan zitten. Het ging over Bregje, Hester’s dochter… ze had zichzelf van het leven beroofd.
Tijdens de maanden die volgden, zijn de mensen dichtst bij Hester continue bij haar geweest om het leven samen een beetje draaglijker te maken.

Queeste

Door Sandra Rodenburg. Toen ik een jaar of 9 was, heb ik een sprookje geschreven met illustraties. Het verhaal gaat over een prinsesje die van huis, het kasteel, wegloopt en regelrecht het aanliggende bos in wandelt. Ze maakt allerlei avonturen mee met heksen, dwergen, sprekende padden en feeën. Uiteindelijk moet Rosalinde, zo heet het prinsesje, het bos redden van een nare betovering die door de heksen is uitgesproken.

Lage druk gebied

Lage druk gebied

Door Sandra Rodenburg. Ondanks het hoge druk gebied waar de buitenwereld zich al weken in bevindt, is er binnenin mij sprake van een zwaar lage druk gebied. Donkere dichte wolken hebben zich binnenin samengepakt, de druk is groot. (Gek eigenlijk deze woordspeling want een lage druk gebied met veel bewolking geeft meer spanning qua weer dan een hoge druk gebied….)

landscape photography of person's hand in front of sun

Leven na de dood

Door Rob van Leeuwen. Vooral sinds de zelfdoding van mijn oudste zoon denk ik vaak over leven na de dood. Bestaat dat? En in welke hoedanigheid dan? Is er een hiernamaals? Is er een plaats waar de zielen vandaan komen en naar terugkeren? Uiteraard weet ik daar het antwoord niet op. En dat weet niemand. Je kunt dit een geloof noemen. En wat is de definitie van “geloof”? Waarom noemt men dit “geloof”? In mijn ogen heel simpel, omdat het nooit te bewijzen is.

person holding blue sand

Loslaten

Door Sandra Rodenburg. Naast schilderen en schrijven lees ik graag. En van het ene boek kom ik dikwijls “toevallig” in aanraking met een ander boek dat voor verdere verdieping zorgt. Een boek dat onlangs op mijn pad kwam en dat twee onderwerpen, die mij al jaren fascineren, verbindt, is het boek; Tao en de kunst van familie opstellingen. Tao is in mijn leven een leidraad. Het is eeuwenoude Chinese wijsheid opgetekend door Lao Zi.

Klaas

Klaas

Door Liesbeth Gijsbers. Een vriend van een vriendin, laten we hem Klaas noemen, kwijnt al maanden eenzaam weg in zijn huis. De gordijnen gaan nauwelijks nog open. De pyama blijft meestal aan. Hij rookt en drinkt zich letterlijk dood – wat hij ook hoopt – en voor de rest slaapt hij of staart wezenloos voor zich uit naar de tv zonder iets in zich op te kunnen nemen. De wereld en hij, ze zijn uiteengevallen.

silhouette of person's hands forming heart

Liefde

Door Sandra Rodenburg. In een brief die Albert Einstein schrijft aan zijn dochter Lieserl, gaat hij in op de kracht van Liefde. Hij schrijft: ”Toen ik de relativiteitstheorie presenteerde, begrepen maar weinigen mij en wat ik nu zal onthullen om aan de mensheid door te geven, zal ook botsen met het onbegrip en de vooroordelen in de wereld.”

silhouette photo of grass field

Lesje rouw

Door Patti Broeder. Een vriendin belde mij. Ze had net haar vader begraven en was erg verdrietig. Hij was plotseling overleden, ze had geen afscheid kunnen nemen. En hij was erg belangrijk voor haar geweest. Ze vertelde dat ze moe is en boos en ze heeft last van schuldgevoelens en ze moet zoveel. Ik antwoordde dat alle gevoelens bij rouw horen: verdriet, boosheid, angst en ook plezier. Dat laatste kon niet, antwoordde ze, want daar zou ze zich schuldig over voelen.

Handen

Verbinding

Door Sandra Rodenburg. In de plaatselijke krant lees ik een interview met een achttien jarig meisje, Vroon, dat een poging tot zelfdoding overleefde. Ze schreef een boek getiteld: “Humeurkanker. Over de spoken in mijn hoofd”. Een keiharde titel waarover Vroon het volgende zegt: ”Heftig dat dat woord nodig is, willen mensen het serieus nemen. Maar psychische problematiek is een ziekte in je hoofd die net zo dodelijk kan zijn als kanker.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Dan vul je gegevens in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.