(G)roeikracht (2021)

Wist jij dat je door het roken van een joint een psychose kunt krijgen? En dat cannabis een hersenziekte kan uitlokken? Thomas, een beloftevolle jongen met een ‘gouden’ toekomst, overkomt het. Van de ene dag op de andere wordt zijn leven op zijn kop gezet. Hij wordt opgenomen in de psychiatrie en zijn leven wordt …

Lees meer

Als afscheid pijn doet (2016)

Het schuldgevoel van de achterblijver

Iedere dag ondernemen ruim honderd mensen een poging tot zelfmoord. Tanja was nog geen dertig toen haar moeder, haar broer en de vader van haar dochtertje zelfmoord probeerden te plegen. Twee van hen lukte het.

Tanja wordt op haar achttiende verjaardag op ruwe wijze geconfronteerd met de dood als haar depressieve moeder van een brug probeert te springen. Als daarna haar altijd lieve en vrolijke broer plotseling zelfmoord pleegt, is ze helemaal van streek. Waarom? Na lang speuren ontdekt Tanja de schokkende waarheid.

Wanneer ze nog midden in het verwerkingsproces zit, slaat het noodlot opnieuw toe.
Haar ex, de vader van haar dochtertje, probeert zijn nieuwe vriendin te vermoorden. Daarna springt hij van een flat af. Voelt Tanja zich schuldig omdat haar dierbaren zelfmoord plegen? En hoe moet ze de waarheid aan haar vijfjarige dochtertje vertellen? Wanneer is het goede moment?
Het waargebeurde verhaal Als afscheid pijn doet leest als een meeslepende roman en soms als een thriller. Een aangrijpend boek over verlies, verwerking en onvoorwaardelijke liefde waarin de meest heftige gebeurtenissen elkaar in een rap tempo opvolgen.

Maria Genova (1973) is journalist en schrijfster van succesvolle en taboedoorbrekende boeken. In 2014 werd ze uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. Co-auteur Tanja Borggreve (1982) werkt als manager in de horeca en is moeder van drie kinderen. Ze zet zich vrijwillig in voor de zelfmoordhulplijn 113Online.

Als het leven veel pijn doet (2008)

Zelfdoding, nog steeds een taboe in onze samenleving. De nabestaanden worstelen met schuldgevoelens, gemis, kwaadheid, schaamte. De samenleving weet hier vaak geen raad mee. Allerlei verhalen rond de zelfgekozen dood doen de ronde. Dit boek wil proberen om zelfdoding onder de aandacht te brengen. De nabestaanden na een zelfdoding van een dierbare komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen openhartig over hun leven met een naaste die ‘worstelde met het leven’.
Er is ook aandacht voor jongeren en scholen rond het thema zelfdoding. Zowel in België als in Nederland is er elke week een jongere te betreuren die door zelfdoding afscheid neemt van het leven.

De rode hoed van Luna (2017)

Het is een mooie voorjaarsdag. Luna gaat met haar vader picknicken in het park, ze draagt de rode hoed van haar moeder. Die is vorig jaar overleden en Luna begrijpt nog steeds niet waarom. Soms heeft ze het gevoel dat het haar schuld is en is ze bang dat haar vader haar op dezelfde manier zal verlaten. Haar vader legt uit wat er gebeurd is en samen halen ze leuke herinneringen op aan Luna’s moeder. Dit prentenboek is geschreven om samen te lezen met kinderen vanaf zes jaar die in hun directe omgeving te maken krijgen met zelfdoding. Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers, een van de meest vooraanstaande professionals op het gebied van rouwverwerking, schreef een (voor)leesinstructie.

Herinneringen in de toekomst (2000)

“Herinneringen in de toekomst” beschrijft de ingrijpende gevolgen van zelfdoding. Jaarlijks maken circa 1600 mensen een einde aan hun leven. Voor nabestaanden is de dood abrupt, overweldigend, onverwacht en pijnlijk. Schuldgevoelens en emoties van boosheid, angst en agressie kunnen ontstaan. Hoe kan de nabestaande het verlies integreren in de realiteit van de toekomst? In dit …

Lees meer

Het einde is nu (2019)

In haar aangrijpend literair debuut ‘Het Einde Is Nu’ beschrijft Aniana Taelman het dementieproces van haar moeder, dat onverwacht haar onverwerkte trauma over de zelfmoord van haar vader blootlegt. Aniana Taelman levert met Het Einde Is Nu een aangrijpend, autobiografisch literair debuut af. De confrontatie met de aftakeling van haar moeder aan de ziekte van …

Lees meer

How to not kill yourself (2020)

Mannen hebben geen problemen. Althans, ze vinden het moeilijk om erover te praten en hulp te vragen. David Mangene wil helpen om dat taboe te doorbreken en mentale gezondheidsproblemen van mannen bespreekbaar te maken. David worstelt al zijn hele leven met manische periodes, zware depressies en suïcidale gedachtes. Openhartig, soms bot en met veel humor …

Lees meer

In mildheid ontdooien (2016)

Na de zelfmoord van mijn vader was ik enorm kwaad op hem. Tegelijkertijd werd ik overmand door verdriet en angst. Ik geloof dat het voor nabestaanden belangrijk is te weten dat al die hevige en soms ook tegenstrijdige emoties niet abnormaal zijn. Daarom wil ik mijn rouwproces delen met lotgenoten en rechtstreeks betrokkenen in de hoop dat ze er een stuk (h)erkenning en begrip in zullen vinden.
Ik vertel ook over mijn jeugdjaren die overschaduwd werden door de depressies van mijn vader. Dat ik er niet mocht over praten, was moeilijk voor mij. Maar het was ook niet gemakkelijk voor mijn vader die alles opkropte. In mijn rouwverwerking evolueren mijn kwaadheid en mijn bevroren gevoel stilaan naar begrip en zelfs dankbaarheid.
‘Mildheid’ doet mij uiteindelijk ‘ontdooien’.
Ik breng geen lang verhaal maar een reeks korte tekstjes (of gedichten) die afgewisseld worden met sfeervolle eigen foto’s van de natuur.
Het was ingrijpend en zwaar om de zelfdoding van mijn vader te verwerken. Toch wil ik ook een boodschap van hoop meegeven. Ik ben er uiteindelijk ‘rijker’ uitgekomen en probeer nu méér van het leven te genieten dan vroeger.

Je kleurt je eigen wereld (2019)

‘Je kleurt je eigen wereld!’ beschrijft de complexiteit van een vader-zoonrelatie in dubbel opzicht. Frank die zijn vader verliest door suïcide en later zelf als vader te maken krijgt met de aangeboren hartafwijking van zijn zoon. Franks levenservaringen zijn de drijfveren geweest om te schrijven.

De wijze waarop u meegenomen wordt is uniek. Het is eigenzinnig en confronterend en geeft weer wat onderwerpen als suïcide en aangeboren hartafwijkingen teweeg kunnen brengen. Heftig en emotioneel, maar ook leerzaam en krachtig!

Levenslast-over zelfmoord en of het mag (2020)

Een filosofisch essay over zelfmoord en of het mag. Waarom schiet je je oma niet dood? Plegen dieren ook zelfmoord? Kunnen we in de toekomst nog wel dood gaan? Wat betekent leven? Wat zijn de meestgehoorde argumenten om geen zelfmoord te plegen? Waarom weerhouden mensen je ervan om zelfmoord te plegen? Dit boek geeft antwoord …

Lees meer