Als je iemand verliest door zelfdoding (2022)

Als iemand overlijdt door zelfdoding, komt dat vaak als een grote schok voor de nabestaanden. Het plotselinge verlies kan de omgeving overvallen en veel vragen oproepen. Deze brochure is bedoeld om antwoorden en ondersteuning te bieden bij praktische vragen waar je misschien mee zit. Wat moet je allemaal regelen? Met welke juridische en administratieve zaken …

Lees meer

Verder leven na zelfdoding (2020)

Dit boek is bedoeld voor iedereen die in zijn leven in aanraking is gekomen met zelfdoding. De auteurs Nico Van Der Heiden en Harriëtte Modderman laten zien hoe een rouwproces bij zelfdoding kan verlopen waardoor het boek tevens een must have is voor elke therapeut en (rouw) consulent (in opleiding).

Verder na zelfdoding (2020)

Een dierbare stapt uit het leven. Alles stopt even. Het lijkt alsof een storm alles rondom je veranderde of vernielde. Er ontstaat een breuklijn met je vroegere leven. Er is een periode voor de zelfdoding en een periode erna. Na die ongelooflijke schok keer je terug naar je leven en sta je voor de zware taak om te proberen het weer op te bouwen. Maar hoe begin je daaraan, op de ruïnes van je oude leven? Dit boek is bedoeld als hulp voor alle nabestaanden na zelfdoding, zowel mensen die recentelijk een dierbare verloren zijn als mensen voor wie het al jaren geleden is. Het boek is er ook voor hun omgeving en betrokken hulpverleners, leerkrachten, artsen, politie … De auteurs schetsen op een begrijpbare manier hoe een rouwproces na zelfdoding eruitziet, en hoe je jezelf of anderen kunt helpen in het proces van heropbouw. Opdat er opnieuw een bloem kan bloeien, ook al ziet die er nooit meer uit als tevoren. Lore Vonck is coördinator-voorzitter van Werkgroep Verder, het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en ondersteuning van nabestaanden na de zelfdoding van een dierbare. Lore, rouwtherapeute en sociaal agoog, wordt in Vlaanderen gezien als de Vlaamse expert in deze thematiek. Daisy Buttiens is schoolpsychologe, ABFTtherapeut en traumatherapeut i.o. en werkt als preventieadviseur voor Mensura waar ze bedrijven bijstaat om er het psychosociaal welzijn te verbeteren. Van 2017 tot 2018 was zij tevens stafmedewerker van Werkgroep Verder na Zelfdoding. Ze is gespecialiseerd in hechting en werkt als zelfstandig psychologe met gezinnen.

Workshop Zelfhulp bij rouw

De workshop Zelfhulp bij Rouw gaat je helpen om iemand liefdevol te kunnen herinneren in plaats van gevangen te blijven in de donkere gedachten. In de workshop Zelfhulp bij Rouw leer je de techniek van Tapping of EFT, wat staat voor Emotional Freedom Techniques. Het helpt je om die nare ervaring en het fysieke gevoel …

Lees meer

Zelfhulpprogramma online: Rouw na zelfdoding (2021)

Na het aanmaken van een account op www.gezondeboel.nl kan je gratis deze online training over Rouw na zelfdoding volgen. Het zelfhulpprogramma is gemaakt door oa Jos de Keijzer (bekend van het werkboek: Rouw na Suïcide, een werkboek voor nabestaanden door M. de Groot en J. de Keijzer uit 2005) en bevat geen persoonlijke begeleiding. Het …

Lees meer

Als je kind er niet meer is (2014)

Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? Hoe ga je om met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis, met de machteloosheid, het schuldgevoel?
Regisseur Annelies Heesakkers, bevriend met beide ouderparen, maakte van dichtbij mee hoe de ouders van Fijkje en Esther met de totaal onverwachte dood van hun dochters omgaan. In ‘Als je kind er niet meer is’ laat zij de veerkracht zien van mensen, en hoe zij na zo’n haast ondraaglijk verlies het leven verder leven.

Verlies door suïcide (2005)

Boek waarin nazorg aan nabestaanden van zelfdoding en professionele begeleiding bij rouw centraal staan. Het bevat oefeningen en schema’s waarmee o.a. inzicht in rouwreacties en behoeften aan steun en hulp in kaart gebracht kunnen worden.

Levenslang?

Een kaartspel met teksten/vragen erop als hulpmiddel voor nabestaanden na zelfdoding. De kaartjes sporen mensen aan hun gedachten en gevoelens te delen en te bespreken. Mensen kunnen er in duo’s of in kleine groepen baat bij hebben, met én zonder een (professionele) gespreksleider.

Stichting Herstelproces

De Stichting Herstelproces is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 2015 inzet voor mensen met een kwetsbaarheid en hun naasten. Jaarlijks organiseert de stichting herstelweekenden, verhalenweekenden en trainingen voor mensen die te maken hebben gehad met een ingrijpende gebeurtenis, zelf of als naaste.

Werkgroep Verder (België)

De werkgroep biedt voor nabestaanden allerlei mogelijkheden voor verwerking na verlies van een dierbare aan zelfdoding: advies, (online) gespreksgroepen, een online forum en een herinneringssite. Er is ook een webwinkel waar vele brochures, boeken en andere materialen besteld kunnen worden.