Help mee!

DRAAG OOK EEN STEENTJE BIJ

Leven Na Zelfdoding is van nabestaanden voor nabestaanden. Wij weten als geen ander hoe ingrijpend het kan zijn een dierbare door zelfdoding te verliezen. Daarom zetten wij ons vrijwillig in om zo veel als mogelijk mogelijkheden voor ondersteuning te verzamelen en elkaar te inspireren het leven weer op te pakken na zo’n zwaar verlies. Wat heeft jou geholpen? Of help je zelf ook lotgenoten door middel van lotgenotencontact of persoonlijke begeleiding? Heb je een inspirerend boek gelezen en wil je daar een gastblog over schrijven? Laat het ons weten en bouw mee aan deze plek van steun en inspiratie.

Landelijke Enquête: Behoeften van nabestaanden van een suïcide in Nederland

Eind 2021 vulden in enkele weken tijd ruim 1000 nabestaanden onze landelijke enquête in. Hieruit bleek dat het merendeel van hen ondersteuning heeft gemist, zowel direct na het overlijden als in het aansluitende rouwproces. De nabestaanden zien opties voor professionele begeleiding na het overlijden over het algemeen als zinvol. Daarnaast gaven nabestaanden op meerdere punten suggesties voor verbetering van zorg en ondersteuning. Met deze kennis gaan we aan de slag om de ondersteuning van nabestaanden in Nederland verder te verbeteren. Zie voor meer informatie de factsheet.


OPROEP AAN OUDERS

IM

Een zacht, indringend en liefdevol portret

Kunstenares Inke Brugman wil graag in contact komen met ouders van kinderen, jongeren en jongvolwassenen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. Zij wil een kunstwerk maken als eerbetoon aan alle kinderen en jongeren die geen andere uitweg meer zagen dan een einde te maken aan hun leven. Directe aanleiding voor dit project is de recente suïcide van de dochter van een van haar allerbeste vriendinnen, een ongekend ingrijpend drama.

Haar doel is om 1 portret samen te stellen uit tientallen foto’s van jongeren die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. Om zo tot een nieuw portret te komen van een fictief persoon, een eerbetoon aan alle kinderen die niet meer verder konden. Het uiteindelijk werk zal een olieverfschilderij zijn van 1 fictieve jongere met als uitgangspunt de woorden zacht, indringend en liefdevol. Mocht je mee willen werken, dan ontvangt zij heel graag 1 of meer foto’s via mail.

HELP MEE BIJ ONDERZOEK ONDER NABESTAANDEN

De Psychologische Autopsie: verhalen van nabestaanden helpen om preventie van zelfdoding te verbeteren

Open tot en met april 2022. Landelijk onderzoek door 113 Zelfmoordpreventie d.m.v. interviews van ca. 2 uur met een specifieke groep nabestaanden.
Dit onderzoek is opgezet in samenwerking met NS, ProRail en Politie Nederland, en richt zich specifiek op zelfdoding op het spoor in Nederland. De onderzoekers zijn op zoek naar nabestaanden die een dierbare hebben verloren door deze vorm van zelfdoding tussen januari 2017 en nu.


DEEL JE ERVARING ALS NABESTAANDE

Verhalen van nabestaanden: doorbreek het taboe!

Sanne van den Boomen is student journalistiek. Vorig jaar maart verloor zij haar vader door zelfdoding, waarna zij besloot een boek te schrijven over de vele gezichten achter elke persoon die uit het leven stapt. Met haar boek wil ze mensen informeren en zelfdoding bespreekbaar maken zodat het onderwerp niet meer wordt gezien als ‘de olifant in de kamer (waar niemand over durft te spreken)’. Sanne is op zoek naar nabestaanden die hun verhaal met haar willen delen via een interview. Dat mag ook anoniem. Het zijn juist deze verhalen waar we met z’n allen ontzettend veel van kunnen leren, waarin herkenbaarheid en steun te vinden is. Neem vrijblijvend contact met Sanne op en help mee het taboe te doorbreken!


LNZ VACATURE: VRIJWILLIGER WEB & SOCIAL MEDIA

Voor ons initiatief Leven na Zelfdoding zijn we op zoek naar uitbreiding van ons enthousiaste team.

Leven na Zelfdoding is opgericht door nabestaanden die een dierbare hebben verloren door zelfdoding en hierdoor zelf hebben ervaren dat informatievoorziening rondom het thema ‘hoe leef ik verder na de zelfdoding van een dierbare’ essentieel is. De website dient ter ondersteuning en inspiratie voor nabestaanden.

Via de website verzamelen we beschikbare informatie en kennis over regionaal lotgenotencontact, bijeenkomsten, literatuur, documentaires, professionele ondersteuning, zelfhulpmogelijkheden, etc. We delen graag op een laagdrempelige manier actuele informatie over het leven na zelfdoding. Hierdoor willen we een bijdrage leveren aan steun en inspiratie voor onze lotgenoten.

Wat kan jij bijdragen?

  • Kennis en ervaring op het gebied van social media
  • Ondersteuning bij het website beheer
  • Ambassadeurschap voor andere nabestaanden, zodat zij ons kunnen vinden en het ondersteuningsaanbod hen bereikt

STEUN ONS FINANCIEEL: ELKE GIFT IS HEEL HARTELIJK WELKOM!

Steun ons, zodat we ons aanbod voor lotgenoten die een dierbare hebben verloren door zelfdoding op regelmatige basis kunnen aanvullen en uitbreiden. Je bijdrage kun je overmaken op bankrekening:

NL79TRIO0788827642
op naam van Stichting Aurora, onder vermelding van “Leven na zelfdoding”.


WIL JE VAN GEDACHTEN WISSELEN?

Ben je rouwbegeleider of -coach, staat jouw aanbod voor lotgenotencontact niet op onze website, wil je jouw onderzoek ook onder de aandacht brengen, wil je ons als bedrijf ondersteunen of heb je een ander idee hoe we nabestaanden na zelfdoding een hart onder de riem kunnen steken?


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Dan vul je gegevens in:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kijk voor eerder verstuurde berichten in ons nieuwsbrief-archief.