Loslaten

Door Sandra Rodenburg.Sandra Rodenburg

Naast schilderen en schrijven lees ik graag. En van het ene boek kom ik dikwijls “toevallig” in aanraking met een ander boek dat voor verdere verdieping zorgt. Een boek dat onlangs op mijn pad kwam en dat twee onderwerpen, die mij al jaren fascineren, verbindt, is het boek; Tao en de kunst van familie opstellingen. Tao is in mijn leven een leidraad. Het is eeuwenoude Chinese wijsheid opgetekend door Lao Zi. Leven vanuit Tao (de allesdoordringende en omhullende levensenergie van het gehele universum en alles wat daarin is) betekent vooral met de levensstroom meegaan in plaats van er tegenin.

Familieopstellingen is een manier van systemisch werken waarbij de diepere systemen die aan een familie ten grondslag liggen aan het licht kunnen komen, waardoor heling plaats kan vinden. De opstelling wordt onder begeleiding, gedaan door representanten die een tijdelijk rol van de familieleden vertolken. Deze representanten laten door hun gedrag en bijbehorende gevoelens en emoties zien wat er bij het desbetreffende familielid speelt of heeft gespeeld. Ook overleden familieleden kunnen worden opgesteld. Zelf deed ik een aantal keren mee in een familieopstelling van iemand anders en tijdens één van die sessies nam ik de rol van moeder op me. Vooraf wist ik niet wat er aan de hand was in de familie maar ervoer fysiek een grote beklemming en angst tijdens de opstelling. Het bleek dat mijn “echtgenoot” omgekomen was bij een ongeluk.

Energetisch kunnen wij mensen ook na vele jaren ervaren wat een ander heeft doorgemaakt. Het was verwonderlijk en magisch. Een fenomeen wat zich voordoet in een familiesysteem is verstrikking. Een jongere afstammeling kan een niet uitgewerkt thema op zich nemen. Als bijvoorbeeld één van de ouders een niet verwerkt trauma heeft kan één van de kinderen de bijbehorende emoties op zich nemen. Of voor de ouder gaan zorgen. Dit alles gaat volledig onbewust. Het is van essentieel belang dat ieder familielid zijn eigen plaats in het systeem inneemt.

In het boek, geschreven door Elmer Hendrix vormt de Tao de grondslag voor de familieopstelling. En de methodiek die erin beschreven wordt geeft een handleiding voor de begeleider van de opstelling. De wijze hoe de begeleider zich moet opstellen. Een goede begeleiding kan het beste gedaan worden vanuit neutraliteit en innerlijk leeg zijn want dan kunnen de inzichten naar boven komen.

Binnenkort ga ik weer een opstelling doen en dan wil ik ook Bas opstellen. Heel graag wil ik weten in hoeverre het familiesysteem bijgedragen heeft aan zijn keuze om de aarde vroegtijdig te verlaten. En ik hoop heling te krijgen doordat alle familieleden (ook postuum) hun eigen plek in kunnen nemen zonder schuld.

Een fragment uit het boek:

Bewustwording en groei gaan over leeg worden, waardoor de essentie van wie of wat jij bent steeds helderder wordt en steeds meer ruimte krijgt in jou. Uiteindelijk leidt dat tegelijkertijd tot een diep gevoel van verbonden zijn met het leven zelf, en daaruit voortvloeiend het ervaren van een gevoel van vrijheid. Vrijheid vanuit verbinding. En hoe wordt je leeg? Door het proces van loslaten. Dat loslaten is geen actieve beweging van jou uit. Hoe zou je dat moeten doen. Jij laat iets niet los maar het laat jou los omdat het niet meer resoneert met wie je op dat moment bent. Helende processen waar je doorheen gaat maken dat je frequentie veranderd is.

Ieder afzonderlijk wezen in het Universum
Keert terug naar de bron

Terugkeer naar de bron schept vrede en rust
Als je je niet bewust bent van de bron
Blijf je steken in verwarring en verdriet

Lao Zi


2 gedachten over “Loslaten”

  1. Wat bijzonder Sandra.Behalve dat het me doet denken aan mijn familie relaties (ouders, grootouders, broers en niet in de laatste plaats mijn twee zoons, maar ook mijn man en voorgaande partnerrelaties.en eigenlijk ook vriendschappen (maar ik weet niet of die bij de familie opstellingen horen).
    Natuurlijk interesseert mij het feit dat je Bas wilt opstellen, want ook voor mij is die vraag nog altijd actueel ‘Waarom hebben onze kinderen besloten om vroegtijdig deze aarde te verlaten?’ Lieve Sandra ik wens je dat wat je nodig hebt voor deze ‘reis’ xnelleke

    Beantwoorden

Plaats een reactie