Ondersteuningsgroep Nabestaanden van Zelfdoding

ONDERSTEUNINGSGROEP NABESTAANDEN VAN ZELFDODING

Datum: Tijd: Bijdrage: Locatie:
Meerdere data, meer informatie 15:00 tot 17:00 uur Kosteloos Meerdere locaties

In Nederland sterven per jaar ongeveer 1.800 mensen door zelfdoding, waaronder een toenemend aantal jongeren. Voor veel nabestaanden is het moeilijk om over zelfdoding te praten.

Waarom een ondersteuningsgroep?
Rouw is na het verlies van een dierbare door zelfdoding een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar boven. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij het gedaan? Had het voorkomen kunnen worden? Heb ik schuld? Emoties zoals boosheid, verdriet, schuldgevoelens, angst en opluchting kunnen het rouwproces in de weg staan. Op zelfdoding rust vaak nog een taboe. Nabestaanden van zelfdoding voelen zich vaak alleen met hun verdriet en vragen.

In de ondersteuningsgroep vindt u herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. U leert meer grip te krijgen op uw rouwproces. In de groep kunt u ervaringen delen en elkaar steunen.

Voor wie?
Herkent u zich in het bovenstaande, dan is de ondersteuningsgroep voor nabestaanden misschien iets voor u. De ondersteuningsgroep is bedoeld voor nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare, door zelfdoding. Inwoners uit de volgende gemeentes kunnen deelnemen: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Kennismakingsgesprek
Voor de ondersteuningsgroep begint heeft u een gesprek met de begeleider van de groep. Tijdens dit gesprek krijgt u nadere informatie en kunt u vragen stellen. Samen bekijken we of de ondersteuningsgroep bij uw wensen aansluit.

Praktische informatie

  • Groepsgrootte: Maximaal 8 personen.
  • Duur cursus: 8 bijeenkomsten van 2 uur;

De ondersteuningsgroep wordt begeleid door medewerkers van GGZ Rivierduinen. Meer informatie en de bijbehorende aanmeldformulieren kunt u vinden via onderstaande knop. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.